Τα τελευταία χρόνια η αγορά των smartphones αναπτύσσεται ραγδαία και η εξέλιξη των νέων συσκευών, οδηγεί σε αύξηση τόσο των τιμών τους όσο και του κόστους επισκευής τους. Το 2018 και το 2019, είναι οι χρονιές που η τιμή των νέων smartphone έφτασε στα ύψη. Η Apple και η Samsung, ανακοίνωσαν τις νέες τους σειρές smartphones, οι οποίες ναι μεν έχουν νέες τεχνολογίες όμως συνοδεύονται από εξωφρενικά υψηλές τιμές. Η εποχή που μπορούσε κάποιος να αποκτήσει τελευταίας τεχνολογίας κινητό ακόμη κι αν αυτό ήταν η ναυαρχίδα της εταιρείας σε λογική τιμή, μοιάζει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σε Chart που δημοσίευσε το δίκτυο Bloomberg και μπορείτε να δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, από το 2011 έως και σήμερα, έχει σημειωθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές των smartphones.

Έως το τέλος του 2016, οι τιμές κινούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Από το 2017 και μετά όμως, οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν σημαντικά. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τα υλικά και την εξέλιξη της τεχνολογίας των smartphones.

Για παράδειγμα η τεχνολογία Face ID, η οθόνη OLED, το dual-screen ή η pop-up κάμερα, επηρεάζουν τόσο τον σχεδιασμό όσο και το κόστος της εκάστοτε συσκευής. Θα πει κάποιος βέβαια, μα δεν τα ζητήσαμε ποτέ αυτά. Ισχύει. Ο κόσμος δεν τα ζήτησε, οι εταιρείες όμως όπως για παράδειγμα η Apple, τα πρόσθεσαν στα νέα τους μοντέλα και τα κυκλοφόρησαν. Τα αποτελέσματα των πωλήσεων, έδειξαν ότι έπιασε κι έτσι συνέχισαν.

Από την στιγμή που η εκάστοτε εταιρεία, βλέπει πως οι νέες λειτουργίες που στοχεύουν στην καλύτερη εμπειρία του πελάτη της, πετυχαίνει, είναι λογικό να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως ενώ η παγκόσμια αγορά των smartphones δείχνει να παρουσιάζει κάμψη όσον αφορά, τα πιο “casual” κινητά, μόνο το 2018 σημειώθηκε αύξηση των πωλήσεων των high-end κινητών κατά 18%.

Όπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση των τιμών των νέων smartphones, οδηγεί και στην αύξηση της επισκευής τους. Για παράδειγμα, αν θέλει κάποιος να επισκευάσει την οθόνη (OLED) της νέας σειράς Galaxy S10, θα πρέπει να υπολογίζει πως θα ξοδέψει τουλάχιστον 200 δολάρια.

Δεδομένου ότι, οι ναυαρχίδες που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα, είναι υψηλής τεχνολογίας, οδηγεί τον κάτοχο της εκάστοτε συσκευής, στο να πάει να επισκευάσει το κινητό του, σε επίσημο συνεργάτη της εταιρείας πχ (Apple, Samsung), καθώς εκεί θα μπορέσει να βρει τα ανταλλακτικά που χρειάζεται. Έτσι η αγορά “κλειδώνει” και ο πελάτης είναι συνδεδεμένος με την εταιρεία και μόνο, σε αρκετές περιπτώσεις. Το κόστος λοιπόν για την επισκευή, καθορίζεται πλέον από την τιμή των ανταλλακτικών, την χρονική διάρκεια που θα χρειαστεί για την επισκευή, τον διαγνωστικό έλεγχο και την αποστολή στον πελάτη.

Ο χρόνος για να πάρει κάποιος πίσω, το επισκευασμένο του smartphone, μπορεί να φτάσει και τις 10 μέρες. Από όλα τα παραπάνω, αυτό που συμπεραίνει κανείς, είναι πως το να αγοράσει κάποιος, ένα high-end smartphone, μπορεί μερικές φορές να είναι απλή υπόθεση, όμως η συντήρηση του μπορεί να ακουμπήσει ποσό ανάλογο με αυτό της νέας συσκευής.

Πηγή

» Translate